Kategorie
Partnerzy Strony
Partnerzy Strony

Zacznijmy od bakterii nitryfikacyjnych (producentów azotanów). Dla nich sub- stratem wyjściowym są związki zawierające azot, które znajdują się w resztkach roślin, zwierząt i bakterii, a także w substancjach wydalanych, jak kał, mocz, obornik itp. Na początku rozkładu powstaje z nich z reguły amoniak NH3, względnie wodorotlenek amonu NH4OH. Oba są związkami zredukowanymi, zawierającymi wodór, a więc stanowią „pokarm”, który można utlenić i uzyskać z niego energię:

– 2NH., + 302 -* 2N02 + 4H + 2H20 + energia. Jest to równanie reakcji, którą przeprowadzają gatunki Nitrosomonas utleniają one amoniak do kwasu azotowego (lub azotynu). Kwas azotawy jest utleniany na kwas azotowy (lub azotany) wyłącznie przez gatunki Nitrobacter:

– 2N02 + 02 2NOs + energia. Bakterie te żyją więc zupełnie inaczej niż bakterie wytwarzające sole amonowe, ponieważ NH3, względnie N02+H20 służą im jako dawcy wodoru, podczas gdy u Aerobacter wodór pochodzi z rozkładu węglowodanów albo kwasów organicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *