Dlatego też chcąc rzeczywiście wystetylizować, a więc pozbawić także zarodników, żywność albo przyrządy lekarskie, musi się je gotować w temperaturze powyżej 100°C. W normalnych warunkach nie jest to łatwe, toteż podgrzewa się je przez dłuższy czas pod podwyższonym ciśnieniem.

Bacillaceae są Gram-dodatnie, poruszają się przy pomocy licznych rzęsek (urzę- sienie typu peritrichalnego) i są cudzożywne. Odżywiają się węglowodanami, białkami („gnicie”), tłuszczami, mocznikiem itp., ale odbywa się to w różny sposób.

Tlenowe i względnie beztlenowe laseczki zalicza się do rodzaju Bacillus, beztlenowe – do rodzajów Clostridium i Desulfotomaculum. Gatunki Bacillus prowadzą normalną tlenową dysymilację (oddychanie), występują powszechnie w glebie, najczęściej i najłatwiej można uzyskać Bacillus subtilis – laseczkę sienną wystarczy w tym celu odrobinę siana zalać wódą (tzw. nalewka sienna). Ta właśnie laseczka sienna jest niezwykle wielostronna, gdyż wytwarza antybiotyk – bacytracynę, dostarcza gliceryny, produkuje enzymy rozkładające skrobię (amylazy) i kilka innych, oprócz tego potrafi utleniać węglowodory. Wszystko to czyni nie ubocznie i tak wydajnie, że wszędzie w krajach uprzemysłowionych niezliczone kadzie fermentacyjne są załadowane przez Bacillus subtilis, nie jest ona jednak całkiem nieszkodliwa jeśli dostanie się np. z obcym ciałem, zanieczyszczonym ziemią, do ciałka szklistego w oku człowieka, wtedy przerasta tę galaretowatą substancję i może już w ciągu kilku godzin doprowadzić do utraty wzroku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *