Kategorie
Partnerzy Strony
Partnerzy Strony

Wszystko zależy od tego, co rozumiemy przez postać. Nie chcemy wdawać się \v rozważania filozoficzne ani estetyczne. Zamiast tego zapuśćmy się w nieożywiony świat substancji organicznych, węglowodanów, białek i kwasów nukleinowych i przyjrzyjmy się ich cząsteczkom. Cząsteczki skrobi mają np. kształt długich łańcuchów, zbudowanych z regularnie połączonych ze sobą reszt glukozy (reszt, ponieważ przy łączeniu dwu cząsteczek glukozy odłącza się jedna cząsteczka wody:

QjHj^Og + c6h12o6 -> c12h22ou + h2o wobec czego pierwotne cząsteczki glukozy nie zachowują się w całości i dopiero przy rozszczepianiu skrobi przyłącza się znów woda i od nowa powstają kompletne cząsteczki glukozy).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *