Kategorie
Partnerzy Strony
Partnerzy Strony

– 4 QH12Og-> 3 CH3CH2CH2COOH+2 CH3COOH + 8 C02+8 H 2 glukoza kwas maslowy kwas octowy. Niewątpliwie najbardziej niebezpieczna ze wszystkich laseczek beztlenowych jest laseczka jadu kiełbasianego, Clostridium botulinum. Zatruwa ona środki żywności (łac. botulus = kiełbasa), występuje często w zepsutej kiełbasie. Sama bakteria, podobnie jak Clostridium tetani, nie wywołuje choroby zabójcza jest jej toksyna – białko wysokocząsteczkowe, o ciężarze cząsteczkowym 900 tys., które ulega zniszczeniu dopiero po 10-minutowym ogrzewaniu do temperatury 100°C. Jest to najsilniejsza ze wszystkich trucizn: 1 mg może zabić 20 min myszek przy użyciu 1 g można by, teoretycznie, zabić co najmniej 10 min ludzi.

Jad kiełbasiany dostaje się do organizmu v zawsze przez żołądek, nigdy przez miejsca skaleczone, rzadko przez płuca. Żywność psuje się, gdy przechowuje się ją nieugotowaną, tylko wędzoną albo jedynie przyprawioną korzeniami, albo jeśli żywność konserwową sterylizuje się nie pod ciśnieniem (zabicie zarodników !). Objawem zepsucia jest często zmiana barwy kiełbasy i szynki, zjełczały zapach (kwas masłowy !), „puchnięcie” puszek konserwowych lub odskakiwanie szklanych wieczek na słojach weka (wytwarzanie gazu!).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *